Nei, soppsesongen er ikke over. Ta frem soppkurven og let fram vintersoppen.
Vintersoppen (Flammulina velutipes, Fløyelsfot) dukker opp i mildere perioder om vinteren (den tåler litt frost), sesongen er fra september til april. Den vokser over hele landet. Den vokser typisk i tette grupper på stammer, stubber og greiner til døde løvtrær, spesielt på selje og osp men også alm, bøk og hassel, ifølge Viltgodt.no Der finner du også flere gode bilder av vintersopp. Det kan være du må se opp, den kan vokse i høyden!
Den dyrkes i Japan og Kina som matsopp, og selges som enoke/enokitake. Der dyrker de den uten lys, slik at den får helt lys stilk og underutviklet hatt.
Vintersoppen vi plukker her,
Utseende
Hatten er oransjegul, slimete i fuktig vær og 1–6 cm i radius. Skivene er lys gule og okergule og avrundet. Stilken er lys øverst og gradert mørkere brunsort ved basis, 6–8 cm lang og 3–5mm i diameter, fløyelsfiltet. Sporepulveret er hvitt.
Forvekslingsfare om høsten
Flatklokkehatt (meget giftig) som også vokser på stubber, den tåler derimot ikke frost så forvekslingsfaren er størst om høsten. Flatklokkehatt har en ring på stilken på unge sopper, men stilken forsvinner når soppen blir eldre. Stilken er gråbrun og IKKE filtet, sporepulveret er brunt. Mer hos Sopp-og nyttevekstforbundet og SNL. Den kan også forveksles med honningsopp og stubbeskjellsopp (også matsopp).
- Hva er i sesong nå? Sjekk råvarekalenderen.
Spis aldri sopper du ikke er sikker på. Sjekk med soppsakkyndige (SSK), soppkontroller og liknende. Hvis du lurer på hvordan du tar en sporeprøve, er det å legge sopphatten med skivene ned på aluminiumsfolie og sette et glass over. Dagen etter vil du se sporeavtrykk på folien.
Giftinformasjonen: 22 59 13 00
Kilder: Sopper (Damm, 2005), Viltgodt, Wikimedia (foto), Forskning.no
[monsterinsights_popular_posts_inline]