Hvordan steller du tomatplantene på tampen av sommeren, og må du toppe tomatplantene? Når gjør du det? Vi presenterer tomatskolen med gode tips!
Del 1 omhandler å dyrke tomater fra frø, prikling og herding av planter før de settes ut.
Del 2 om planting og gjødsel.
Topping og stell av tomatplantene
Busktomater trenger du ikke bekymre deg så mye om, de har begrenset lengdevekst. Unntaket er når sommeren er på hell og du skal ha modnet de siste tomatene før frost, da fjerner du tyver og kan gjerne toppe busktomater også.
Ranketomater bør toppes så ikke planten blir for høy, de fleste deler av landet rekker ikke tomatene å bli modne på store planter på friland og kald-drivhus. På sensommeren, når du ser at det er ca 6 uker til temperaturen vil falle ned mot null, klipper du av toppskuddet. Klipp et par blader over øverste blomsterklase, den lar du stå i håp om at tomatene rekker å utvikles. Lar du plantene vokse og vokse, rekker ikke alle tomatene å utvikle seg og modne som de skal. Når det bare er et par uker igjen til frosten kommer, fjerner jeg alt av blomster, de vil ikke rekke å utvikle tomater den siste tiden, så da kan plantene bruke kreftene på å modne de siste tomatene.
Sykdom på plantene
Ved tegn til syke blader fjerner du bladene umiddelbart og legger dem i matavfallet, de skal ikke på komposten der de kan spre sykdom. Ser du mugg på bladene, er det for tett og fuktig og du bør tynne i bladmassen. Gule eller visne blader hjelper ikke tomatplanten mer, og kan fjernes.
Syke blader fjernes helt inne ved stammen, tynner du kan du klippe av det ytterste av bladet. Spesielt sent i sesongen er det viktig å få fjernet en del blader, når kveldene blir fuktigere. Det samme gjelder tomater med sykdom. Få dem vekk fra planta!
Reiser du bort og må ha hjelp til å stelle tomatene, gi gode instrukser så du ikke kommer tilbake til vanstelte tomater (se bildet). Da er det mye å klippe vekk etterpå.
Når høsten kommer
Har du grønne tomater når høsten kommer og frosten truer, ikke fortvil. Plukk de grønne tomatene og legg dem i en papirpose (jeg bruker de vi har til matavfall) innendørs og la dem modne i den. Det er varme som modner tomater, ikke sol. Å legge dem i vinduskarmen inne er derfor meningsløst.
Vi har varmekabler i kjøkkengulvet, så jeg setter tomatposene (med 20–25 tomater i hver pose) på gulvet, med posen litt åpen så det kommer til litt luft. Har hatt gode resultater med dette i mange år. For å få raskere modning, legger jeg alltid en moden tomat sammen med de grønne. Jeg passer også på å plukke ut tomater ut av posene etter hvert som de blir modne, og legger dem i en kurv på kjøkkenbenken – klare til bruk. Merk deg at veldig små tomater ikke alltid modnes skikkelig, de er ikke ferdig utviklet. Tomater på størrelse med erter kan du trygt overse.
Tomater tåler overhodet ikke frost. Så hold øye med været, det snur fort! Jeg har blitt overrasket av frostnetter flere ganger, og trodd at jeg kunne ta inn de siste grønne tomatene morgenen etterpå og modne dem. Det blir ikke så vellykket. På bildet over ser du et par tomater som er frostskadede (litt gjennomsiktig hvite i fargen), de råtnet.
Har du dyrket tomater i store potter, er det en smal sak å ta dem inn for å gi dem noen uker ekstra. Vær oppmerksom på at det kan følge med insekter inn, sett gjerne opp limfeller når du tar plantene inn i varmen.
En god rutine for stell av tomater
Hvis du ikke har mulighet til å sjekke tomatplantene jevnlig (flere har automatisk vanning og svetteslanger og ser ikke etter plantene hver dag), sett av en fast ukedag for tomatsjekk:
Først ser du om blader er syke eller friske, og fjerner syke og visne blader hvis det trengs.
Dernest fjerner du alt av tyver på ranketomater (ikke busktomater). Så ser du om trenger å gi plantene mer støtte. Det er surt å miste mange tomater når grenene knekker.
Når alt ser greit ut, gjødsler du (gjerne i forbindelse med at du vanner) etter du har dekket med nytt gressklipp. Får du til en slik innarbeidet rutine, havner du ikke så lett på etterskudd med tomatstellet og blir ikke overrasket av nye skudd eller tomatplanter som sturer.
Lykke til med tomatdyrkingen!
Tomatskolen del 1: Å dyrke tomater fra frø, prikling og herding av planter
Tomatskolen del 2: Om planting og gjødsel
Tomatskolen del 3: Stell på tampen av sommeren + gode rutiner