Når plantenæringen fra butikken inneholder sprøytemidler, kan du like gjerne lage plantenæringen selv!
Hvorfor kjøpe flytende ‘økologisk’ plantenæring, som til og med kan inneholde gift selv om den er merket økologisk? Jeg har skrevet om det før, hvordan økologisk plantenæring kan være forurenset fordi det er rester fra konvensjonelt landbruk i produksjonskjeden. Det enkleste og tryggeste er å lage plantenæringen selv!
De fleste hageeiere har brennesle i hagen (eller i nærheten), og det kan du utnytte både til neslesuppe og plantenæring!
Brennesle (Urtica dioica) er en næringsrik plante, den er rik på nitrogen og inneholder i tillegg fosfor, kalium, kalsium, magnesium og svovel som plantene trenger. Som jeg skriver i tomatskolen, lønner det seg å gi tomatene mindre nitrogen når de setter frukter, så da gir du litt benmel i tillegg hvis du bare gjødsler med neslevann.
Bedre enn ferdigkjøpt næring
Flere undersøkelser er gjort der brennesle viser seg å gjøre det godt eller bedre sammenliknet med konvensjonelle flytende plantenæringer. I et forsøk fra 2010, var ekstrakt av brennesle signifikant bedre for veksten til fransk estragon og solhatt. Et annet med grønne bønner viste det samme.
Andre hevder at neslevann gir økt vekst, mørkere grønnfarge på bladene og bedre resistens mot parasitter (Arman 1979; Dlouhy 1981). Neslevann inneholder en høy andel nitrogen som ved lagring øker tilgjengeligheten av nitrogenet. Neslevann stimulerer opptak av nitrogen i planter, men ikke så mye fosfor og kalium.
Mest krutt om våren
Du kan samle inn brennesle til gjødselvann gjennom hele sesongen. Nye skudd er best (forsøk viser at neslevann laget om våren har høyest innhold av næringsstoffer), men det er ingen ting i veien for å samle inn etter behov.
Slik lager du neslevann:
- Samle inn brennesle, for eksempel rett i bøtta du skal lage blandingen i. Bruk handsker, og klipp neslestenglene i grove biter. Jeg fyller omtrent halve bøtta opp med oppklippede nesler.
- Fyll bøtta med vann.
- Sett bøtta et solfylt sted der du ikke blir sjenert av lukten som kommer etter hvert. Rør om nå og da (hver dag er IKKE nødvendig).
- Er det antydning til at myggen vil kose seg, legger du en bit agrylduk eller plast over bøtta. Det skal komme til luft.
- Fordamper det mye vann, etterfyll.
- Etter ca 14 dager lukter du at gjødselvannet er ferdig.
- Sil av over på en rengjort beholder. Planterestene kan du hive på komposten eller med matavfallet, eller grave ned i et bed.
- Nå kan du enten bruke en skvett gjødselvann i vannkannen hver gang du vanner hvis du vanner ofte. Eller, hvis du har en rutine på å gjødsle en gang i uka, bruker du 1:10 altså 1 del neslevann til 10 deler vann.
Selv om det lukter sterkt gjødsel av det ferdige neslevannet, lukter det ikke stort når det er spedd ut og du vanner med det. Det lukter ikke verre enn hønsegjødsel-pellets, for å si det slik.
Lykke til med gjødselproduksjonen!