Mai er måneden vi venter på varmt vær, det kribler i hagefingre over hele landet og mange har tatt sjansen på å plante ut egendyrkede planter i drivhus allerede.
Herding av småplanter
Vent med å plante ut småplanter til du er sikker på at det ikke kommer frost, og dekk gjerne disse godt til med beskyttende tynn fiberduk (eksempel fra Plantasjen).
Plantene akklimatiseres ved å settes utendørs på varme dager, ikke midt i solsteika, og tas inn når temperaturen faller om kvelden. Antall timer økes etter hvert, slik at plantene venner seg til temperaturendringer, og etter et par uker er det tryggere å plante dem ut.
Når faren for nattefrost er over plantes de ut i hagen. Dette gjelder spesielt lite hardføre stauder og sommerblomster, som ikke tåler kuldegrader. Hardføre trær kan du derimot passe på å plante nå. Kommer du over gode tilbud på hagesentre i begynnelsen av mai, bør du faktisk oppbevare plantene innendørs om natten en stund til, og gradvis venne de til utelivet.
Dette kan du så i mai
I starten på mai kan du innendørs så hurtigvoksende grønnsaker som for eksempel agurk, gresskar, mais og squash. Du kan så krydderurter som dill, koriander, basilikum, samt klippesalat (f.eks ruccola). På frøposene står det ofte “sås 4–6 uker før siste frost” så pass på dette, da det er store forskjeller i landet (les om klimasoner hos Hageselskapet.)
Er det varmt nok i den delen av landet du bor, kan du starte på friland, i kaldbenk eller i pallekarm: gulrøtter, sukkererter, bondebønner, reddik, grønnkål og spinat. Det er lurt å dekke med hvit fiberduk etter at du har sådd. Det holder på fukt og beskytter plantene mot skadedyr, spesielt viktig på kålplanter som ruccola og grønnkål.
Vi andre (østlandet, innlandet og nordover) venter til (minst) midten av mai med å så noe særlig på friland, jorda er sjelden varm nok og det er fortsatt fare for frost.
Prikle sådde planter
… om i større potter. Se hvordan her. Eller se prikling av basilikum her. Klipp ned sådde løkplanter til det står igjen 6–7 cm.
Pass på tomatplantene
Det er sent å så tomat. Jeg anbefaler å heller kjøpe tomatplanter fra nærmeste gartneri hvis du ennå ikke har sådd. Unntaket er hvis du kan ha tomatplanten i krukke gjennom sesongen, og ta den inn til høsten når det blir kjølig. Ellers risikerer du rikelig med grønne tomater. Få med deg tomatskolen her!
Sådde tomater må uansett pottes om flere ganger. Sjekk at røttene ikke har det trangt og er på vei ut av potten, da potter du om. Gi jevnlig næring når plantene er store, og sørg for å herde dem godt før de settes/plantes ut for sommeren. Pass på å fjerne tyvene (sideskudd) på tomater som ikke er busktomater. Støtt opp tomatplanter når de begynner å bli høye.
Så sommerblomster ute eller inne
Noen kan startes inne, som blomkarse, fløyelsblomst (tagetes) og ringblomst, men sommerblomster er ofte like greit å så direkte. Mange er herdige, og tåler lave temperaturer. Se på frøposen! I mitt innlandsklima starter jeg ringblomst, tagetes og blomkarse innendørs hvert år, det gir best resultat hos meg.
Sommer-og høstblomstrende løk
… som f.eks gladiolus kan plantes hvis det er varmt nok. Du kan også flytte tidligblomstret løk og la de visne ned i fred og ro et annet sted i hagen hvis du ikke har planter som vokser fort og dekker de visnede løkbladene. Bruker du plantekurver er det raskt og greit å flytte mange løk samtidig.
Ta avleggere eller del stauder
… som hosta, ridderspore og andre flerårige planter når skuddene er 8–10 cm høye. Oregano, gressløk, løpstikke og andre urter har godt av å deles med noen års mellomrom.
Ta stiklinger
… eller del urter kjøpt i butikken. Noen urter er enkle å ta stiklinger av, som mynte (se bilde) og basilikum.
Løv
… samler du opp og legger på komposten. Anlegg gjerne en kompost nå.
Stell hageredskapene
Før sesongen er i full gang, se over hageredskapene, slip opp blader og puss vekk rust og olje dem. Treskaft bør behandles når skaftene er tørre. Sett gressklipperen bort på service.
Lag eget supergodt gjødselvann
.. av brennesle og valurt. Brennesle klippes grovt og legges i stor bøtte du fyller opp med vann, ha i blader av valurt hvis du har. La stå 1–2 uker. Du lukter når blandingen er ferdig til bruk! Sil av planterestene når du heller over på flasker, dunk eller norgesglass. Bruk som gjødsel til de fleste planter utspedd 1:10 med vann (en liter neslevann til 10 liter vann).
Ikke vent med å luke
Det er aldri for tidlig å luke, så fjern ugresset så fort det dukker opp. Har du store felt med jord som er udekket, eller tomme pallekarmer bør du dekke disse til med løv, plast, presenning eller annet egnet materiale du har for å unngå ugressfrø som kommer flyvende. Bruk aviser hvis du ikke har annet for hånden, men disse bør du vanne litt så de ikke flyr av gårde! Et par steiner holder dem på plass.
Jordbærplanter
Stell jordbærplantene. Fjern ugress, dekk gjerne til med fiberduk for å gi mer varme til plantene i starten, og fjern døde plantedeler. Nye jordbærplanter plantes ut når jorda er varm.
Bærbusker
Tynn og beskjær bærbusker før veksten har kommet for langt. Fjern gamle, tørre stilker av bringebær der du har ny vekst. Ordne med støtte til busker som gjerne legger seg utover, som solbær.
Poteter
Sett poteter til lysgroing. Legg dem i en eggekartong og la de stå lyst i om lag to uker. Bruk sertifiserte settepoteter, så unngår du å spre potetsykdommer!
TIPS TIL PRYDHAGEN
Beskjæring: Vårblomstrende busker og klatreplanter kan beskjæres etter blomstring, for eksempel syrin, forsythia og klematis. Roser beskjæres når bjørka har museører, det samme gjelder mange prydbusker. Start med å fjerne døde og skadde grener (skjær vekk så nær bakken du kan, skråstilt snitt så vann renner av) på alle slags busker og trær for å unngå grobunn for sykdom o.l.
Kaprifol kan tidlig vår skjæres tilbake til rundt 1 m., andre som skal beskjæres tidlig vår er: sommerfuglbusk (Buddleja), berberis, fagerbusk (Kolkwitzia), buskmure (Potentilla), syrinhortensia (Hydrangea), høstblomstrende spirea m.fl.
Hard beskjæring kan gjøres på sibirkornell, gullkornell (Cornus stolonifera), hvitpil (Salix alba) — da kommer det nye grener i frisk farge. Alle planter trenger litt gjødsel etter beskjæring.
Planting av busker og trær: Nå (og om høsten) før det blir for varmt, er det ideelt å plante busker og trær. La planten stå i en bøtte med litt vann og trekke opp vann i en halvtimes tid før du planter.
Stauder: Avblomstrede stauder fra i fjor kan du klippe helt ned nå før de skyter, slik at bedene ser pene og ryddige ut. Hvis plantene var angrepet av meldugg, rust eller andre sykdommer i fjor, bør du brenne/kaste avfallet. Plantedeler skadet av sykdommer skal du aldri legge på komposten, da sykdommen kan spre seg senere via jorden til andre planter.
Vanning: Når det er over fem grader i jorda, kan planter ta opp vann og næring. Mange rhododendron går dukken pga vannmangel om våren. Det samme gjelder bartrær, spesielt yngre trær er utsatte. Vann hvis du har slike planter.
Gressplen: Ikke herje med plenen for tidlig. Er plenen fortsatt veldig våt, pakker du den bare sammen når du går på den og det gir dårligere vekst. Har du mye mose i plenen, betyr det at plenen ikke trives. Plen trenger næring og sol. Rak vekk eventuelt gammel gress og løv du ikke rakk å få vekk i høst når plenen begynner å vise tegn til liv. Tilfør gjerne en toppdressing hvis plenen er i dårlig form.
Trenger du tips til å så frø? En enkel veiledning her!