Vitaminbomben grønnkål er helt overlegen

Den sunneste kålsorten

Grønnkål er den mest hard­føre og vit­a­m­in­rike kål­sorten vi har. Vis­ste du at den er toårig?

Grønnkål Westerland Winter
Grønnkål av sorten ‘West­er­land Win­ter’ i kjøkkenhagen.

Grønnkål smak­er deilig av kål, men er nøy­tral nok til å gjemmes bort i sup­per og sauser for den som ikke “lik­er grønnsak­er”. Vi kan nyte flott norskpro­dusert grønnkål fra juni til sep­tem­ber-okto­ber. Ellers importer­er vi den fra Europa.

Grønnkål er ganske enkel å dyrke selv hvis du dekker med fiber­duk mot kålfluer, mange gart­ner­ier sel­ger ofte små­planter om våren. Den er også lett å dyrke fra frø, som sorten ‘West­er­land Win­ter’ på bildet. Noe for kjøkken­hagen din neste år?

Utseende: Grønnkålen er kjen­neteg­net med sine grønne, krusete blad­er. Noen sorter til hob­by­dyrk­ing kan ha glat­tere blad, mens den du kjøper i butikk gjerne er krusete. Den svært mørke sorten mange tror er en grønnkål, het­er svartkål og har samme gode egen­skaper men blad­er uten krøll.

Bruk­som­råde: Grønnkål egn­er seg til mye, fra wok og wraps til smoothie.
Du fjern­er de groveste stilk­er og veldig tykke blad­nerv­er, kut­ter den i biter og bruk­er den i omelett.
Smør­damp den og bruk til mat du ellers ville brukt annen kål til.
Kjapt tilbe­hør til mid­da­gen er å frese den i smør til den er litt myk, salte og pepre.
Du kan også lage sunne og gode grønnkålchips som et supert alter­na­tiv til potet­gull! De sprø bitene er også godt som top­ping til salat.
Kutt den opp og bruk den rå i pesto sam­men med basilikum.

Grønnkålchips
Mmm. Sunne grønnkålchips. (Foto: Frukt.no/Synnøve Dreyer)

Grønnkål hele året: Kutt den smått, fres kjapt i stekepanne med litt god matol­je eller smør og litt hvitløk, avkjøl og frys ned i boks eller pose og du kan ta opp nev­er av dette og bruke i sup­per og pas­tasauser vin­teren igjen­nom. Her finner du frem­gangsmåten. Vi elsker den i pastasauser.

Opp­be­var­ing: Skyll den i kaldt vann og legg i kjøleskap, helst i plas­t­boks eller plas­t­pose. Blir den slapp, kan den legges i isvann for å strutte igjen. Den blekn­er på far­gen når den beg­yn­ner å bli gammel.

Næringsinnhold: Grønnkål er rik på vit­a­min A (betakaroten), vit­a­min E, vit­a­min K, vit­a­min C, kob­ber og kost­fiber. I til­legg får du vit­a­min B6 og folat, samt kal­si­um og kali­um. (Kilde: Bama)

EGNE ERFARINGER:

Jeg har dyr­ket grønnkål­sorten ‘West­er­land Win­ter’ i noen år, og prøvde i 2020 en annen sort, ‘Lerchen­zun­gen’ som også kom­mer fint. Jeg synes den hold­er seg lenge når jeg plukker inn blad­er av den fra hagen, skyller og tørk­er av og leg­ger i plas­t­boks i kjøleskap (3 grader).


Mer info:

Opp­skrift: Frys grønnkål til sup­per og gryteretter

Smør­dam­pet grønnkål med has­sel­nøt­ter (Mat­prat),
Grønnkålchips (Frukt.no) eller hva med svartkålchips?

Les også: Smart måte å dyrke poteter på