Grønnkål er den mest hardføre og vitaminrike kålsorten vi har. Visste du at den er toårig?
Grønnkål smaker deilig av kål, men er nøytral nok til å gjemmes bort i supper og sauser for den som ikke “liker grønnsaker”. Vi kan nyte flott norskprodusert grønnkål fra juni til september-oktober. Ellers importerer vi den fra Europa.
Grønnkål er ganske enkel å dyrke selv hvis du dekker med fiberduk mot kålfluer, mange gartnerier selger ofte småplanter om våren. Den er også lett å dyrke fra frø, som sorten ‘Westerland Winter’ på bildet. Noe for kjøkkenhagen din neste år?
Utseende: Grønnkålen er kjennetegnet med sine grønne, krusete blader. Noen sorter til hobbydyrking kan ha glattere blad, mens den du kjøper i butikk gjerne er krusete. Den svært mørke sorten mange tror er en grønnkål, heter svartkål og har samme gode egenskaper men blader uten krøll.
Bruksområde: Grønnkål egner seg til mye, fra wok og wraps til smoothie.
Du fjerner de groveste stilker og veldig tykke bladnerver, kutter den i biter og bruker den i omelett.
Smørdamp den og bruk til mat du ellers ville brukt annen kål til.
Kjapt tilbehør til middagen er å frese den i smør til den er litt myk, salte og pepre.
Du kan også lage sunne og gode grønnkålchips som et supert alternativ til potetgull! De sprø bitene er også godt som topping til salat.
Kutt den opp og bruk den rå i pesto sammen med basilikum.
Grønnkål hele året: Kutt den smått, fres kjapt i stekepanne med litt god matolje eller smør og litt hvitløk, avkjøl og frys ned i boks eller pose og du kan ta opp never av dette og bruke i supper og pastasauser vinteren igjennom. Her finner du fremgangsmåten. Vi elsker den i pastasauser.
Oppbevaring: Skyll den i kaldt vann og legg i kjøleskap, helst i plastboks eller plastpose. Blir den slapp, kan den legges i isvann for å strutte igjen. Den blekner på fargen når den begynner å bli gammel.
Næringsinnhold: Grønnkål er rik på vitamin A (betakaroten), vitamin E, vitamin K, vitamin C, kobber og kostfiber. I tillegg får du vitamin B6 og folat, samt kalsium og kalium. (Kilde: Bama)
EGNE ERFARINGER:
Jeg har dyrket grønnkålsorten ‘Westerland Winter’ i noen år, og prøvde i 2020 en annen sort, ‘Lerchenzungen’ som også kommer fint. Jeg synes den holder seg lenge når jeg plukker inn blader av den fra hagen, skyller og tørker av og legger i plastboks i kjøleskap (3 grader).
Mer info:
Oppskrift: Frys grønnkål til supper og gryteretter
Smørdampet grønnkål med hasselnøtter (Matprat),
Grønnkålchips (Frukt.no) eller hva med svartkålchips?
Les også: Smart måte å dyrke poteter på