Fårikål er antagelig noe av det enkleste du kan lage til middag. Pass på når kålen er billig i september-oktober og lag en real porsjon.
Er det mange til bords? Bruk to kjeler og følg den detaljerte oppskriften nedenfor.
Jeg likte ikke fårikål så godt da jeg var liten. Som voksen skjønte jeg hvorfor: Bestemor og mamma brukte det rimeligste fårikålkjøttet de fant, med mye fett på. Som voksen lager jeg fårikål der jeg blander en pakke fårikålkjøtt som har bein, fett og smak med stykker av lam, for eksempel bog.
Husk: Like mye kål som kjøtt, så blir det bra. Tilbehøret er norske melne poteter som Peik, Pimpernell, Kerrs Pink, Troll eller gourmetpoteter som mandelpotet, Ringerikspotet og Gulløye. Melne poteter er lettere å mose så du får opp den deilige fårikålkrafta fra tallerkenen. Nydelig mat, og enda bedre smaker fårikålen dagen etter!
Jeg elsker å tygge på kokt sort pepper når jeg spiser fårikål. Andre hater det, så et kompromiss er å ha pepper i en eggformet tesil eller pepperkoker, og gi hel pepper til den som vil ha. Fårikålens festdag er siste torsdag i september!
Fårikål
Utstyr
- 1 stor kjele eller gryte, minimum 10 liter
- 1 skjærefjøl for kjøtt
- 1 skjærefjøl for grønnsaker
- 1 kokkekniv
- 1 vannkoker eller kjele, for vann til fårikålen
- 1 kjele, til potetene
- 1 potetskreller
Ingredienser:
- 2 kg fårikålkjøtt og bog av lam — En kilo av hver (ca.)
- 2 kg hodekål — se tips
- 4 dl vann
- 3 ts salt
- 4 ts sort pepper, hel
- 3 ss fersk bladpersille — finhakket, til servering
- poteter — melne, beregn ca. 3–4 poteter per person avhengig av størrelse på potetene.
Slik gjør du:
Forberedelser
- Tørk av kjøttet og del det i passe serveringsstykker (hvis det ikke er ferdig oppdelt fra før) på en skjærefjøl. Noen kjøttstykker kan være slurvete delt, da bør du skylle dem i kaldt vann og se at det ikke er med benfliser når du tørker av. Legg kjøttet på en stor tallerken e.l.
- Fjern eventuelt stygge, ytterste blader på kålhodene. Vask kålhodene og del hvert hode i to på langs og deretter i båter på ca 2–3 cm på det tykkeste.
- Kok opp 4 dl vann i en vannkoker eller i en kjele.
Fremgangsmåte
- Legg kjøtt og kål lagvis i en stor kjele. Legg stykkene med mest fett i bunnen av kjelen som første lag, deretter et lag kål, strø salt og pepper over og legg neste lag kjøtt. Avslutt med et lag kål øverst.
- Kjøtt og kål vil ramle sammen når det koker, men i starten ser kjelen veldig full ut. Press gjerne lagene godt sammen.
- Hell 4 dl kokende vann over. Det ser ut som det er altfor lite vann, men dette går seg til når kålen slipper vannet. Legg på lokk, og kok opp. Er kjelen smekkfull så du ikke får på lokket, kok opp uten lokk.
- Skru ned varmen og la fårikålen småkoke (med lokket på kjelen) i ca. to timer. Drei på kjelen innimellom så ikke innholdet fester seg i kjelebunnen.
- Du skal ikke røre rundt i kjelen mens fårikålen småkoker, men sjekk at det ikke blir tomt for væske (at den tørrkoker) etter en halvtimes tid — noe som kan skje hvis du har brukt for hard varme. Spe i såfall på med litt mer vann.
- Kjøttet skal være mørt så det løsner fra beinet, bruk en gaffel og sjekk om kjøttet har løsnet hvis du ikke kan se det.
Kok poteter og hakk persille
- Når fårikålen har småkokt i ca. 1t og 45 minutter, vasker og skreller du poteter. Beregn ca 3 poteter pr person, avhengig av størrelse på potetene. Melne poteter skal trekke i ca 20–25 minutter.
- Finhakk persille så du er klar til servering. Smak gjerne på fårikålkrafta og juster med salt/pepper. Kål tåler mye salt.
Servering
- Hver porsjon bør ha litt forskjellig kjøtt ved servering hvis du har blandet kjøtt. Legg på like mye kjøtt og kål, strø persille over. Hvis folk skal forsyne seg selv, strø persille på toppen av fårikålkjelen og over potetene.